De mooiste natuurgeluiden volgens boswachter Anno Smit

Anno Smit (37), eilander en boswachter Ecologie bij Staatsbosbeheer Terschelling.

Natuurwachter

‘Tachtig procent van Terschelling is in beheer van Staatsbosbeheer, dus mijn werkgebied reikt van natuurgebied de Noordsvaarder tot en met de Boschplaat. Slechts een klein deel daarvan is bos. We hebben bijvoorbeeld ook supermooie natte duinvalleien waar hele specifieke planten groeien – daar inventariseer ik ook. Wat dat betreft had ik misschien beter ‘natuurwachter’ kunnen heten.’

Natuurgeluiden Terschelling
Credits: Leonie Blaak

Vogels tellen

‘Als boswachter inventariseer en monitor ik de natuur. Zo tel ik bijvoorbeeld hoeveel tapuiten of overwinterende blauwe kieken ik op een dag zie. Ook doe ik de zogeheten quickscans op het eiland. Dus als we bijvoorbeeld een boom moeten omzagen omdat hij er gevaarlijk bij staat, dan controleer ik of daar geen vogelnest in zit of beschermde planten in de buurt groeien. Met andere woorden: ik hou alles wat buiten bloeit, groeit, broedt en leeft in de gaten. in de gaten. Natuurlijk moet ik soms ook computerwerk doen, maar dat spaar ik op voor de slecht-weer-dagen.’

Natuurgeluiden Terschelling
Credits: Leonie Blaak

Natuurgeluiden

‘In de zomer hoor je één van mijn favoriete natuurgeluiden. Als je dan op een zonnige dag door het dennenbos loopt en iets van de bomenrand af gaat staan, hoor je het knappen van de dennenappels. Door de warmte van de zon knappen ze open en zo kunnen ze hun zaden afzetten. Telkens als ik dat geluid hoor, denk ik: dit wordt een mooie dag.’

‘Het ultieme natuurgeluid van het voorjaar is de zang van de veldleeuwerik. Sommige bezoekers uit Friesland herkennen dit vogelgeluid nog van vroeger, toen was deze soort daar nog volop aanwezig. Ook op Terschelling lopen de vogelaantallen terug door klimaatverandering. Waar in de jaren 90 nog zo’n dertig tot veertig broedgevallen van de blauwe kiekendief waren, mogen we nu in onze handen knijpen als we er één per jaar hebben.’

Credits: Leonie Blaak

Allermooiste stukje

‘Wat ik bezoekers echt kan aanraden is om vanaf natuurgebied Eldorado, tegen de Noordzeekant aan, richting Noord te wandelen. Dan zie je goed het verschil tussen de begraasde en onbegraasde landschappen, en wat voor vogels er op die twee delen zitten. In deze tijd van het jaar vind je op het begraasde deel bijvoorbeeld veel tapuiten en op het onbegraasde deel de blauwborst en de nachtegaal. Maar wat nou het allermooiste stukje van Terschelling is, kan ik je niet vertellen. Het klinkt misschien romantisch maar daar waardeer ik het hele eiland te veel voor. De wadkant, de strandkant, de Boschplaat: elk gebied heeft wel íets waar je even stil van kan worden.’

Meer weten? Ontdek hier wat de fijnste natuurplekken zijn volgens boswachter Remi Hougee. Of lees verder over de mooiste natuurgeluiden van Terschelling en de beste plekken om vogels te spotten.


Leuk artikel?